Hoewel gamen vroeger voornamelijk door jongere mensen werd genoten, is deze dynamiek in de loop van de tijd veranderd. Onbeperkte data heeft het mogelijk gemaakt om games op een smartphone te spelen zonder je zorgen te maken over extra kosten voor je databundel, cross-platform spelen stelt gamers in staat om dezelfde spellen op een breed scala aan apparaten te spelen, en de enorme verscheidenheid aan spellen die worden uitgebracht betekent dat er bijna voor iedereen iets is, ongeacht leeftijd of geslacht. Vorig jaar werd gemeld dat er nu meer dan 3,24 miljard gamers wereldwijd zijn, en verwacht wordt dat dit aantal volgend jaar nog veel hoger zal zijn.

Te veel videogames spelen?

In 2018 classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gamestoornis formeel als een gedragsaandoening. Deze ontwikkeling zorgde, om voor de hand liggende redenen, voor veel onrust onder ouders. Bovendien gaf het ouders en volwassen gamers een belangrijke leidraad voor algemene symptomen van gamestoornissen en manieren om hulp te zoeken als gameverslaving hen of iemand van wie ze houden begint te beïnvloeden.

Hier zijn enkele van de basis mentale en sociale symptomen van gamestoornis:

  • Overmatig denken aan gamen
  • Je neerslachtig voelen als je niet kunt spelen
  • Het gevoel hebben dat je moet spelen om je beter te voelen
  • Niet in staat zijn om te stoppen of de speeltijd te verminderen
  • Interesse verliezen in activiteiten buiten gamen
  • Gamen heeft invloed op je school- of werkprestaties of beïnvloedt je sociale leven op een negatieve manier
  • Weten dat je een probleem hebt maar toch spelen
  • Liegen tegen mensen over hoeveel tijd je besteedt aan spelen of hoeveel geld je uitgeeft aan gamen
  • Regelmatig gamen gebruiken als een manier om negatieve gevoelens te verlichten

Doorgaans zou een persoon met een gameverslaving in een jaar minstens vijf van deze symptomen vertonen. Er zijn ook fysieke bijwerkingen van gamestoornis, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, ontoereikende hygiëne en carpaal tunnelsyndroom. Echter, geen enkele verslaafde is hetzelfde, en deze symptomen zullen variëren van gamer tot gamer. Heb jij nou behoefte aan iets anders dan water voor tijdens het gamen. Check dan de gaming supplementen van Rankedxp!

Hoeveel is te veel?

De waarheid is dat er geen exact antwoord is op deze vraag. En het juiste antwoord varieert sterk, afhankelijk van wie je het vraagt, voornamelijk omdat de meeste onderzoeken zich richten op de effecten van gamen op kinderen, in plaats van op iedereen. Een studie uit 2019 concludeerde dat gamen, net als elke andere hobby, lange tijd kan worden genoten zonder enige echte impact op de mentale en fysieke gezondheid, ongeacht de leeftijd. Echter, andere studies tonen aan dat kinderen beperkt moeten worden tot minder dan een uur op schooldagen en minder dan twee uur op weekenddagen of dagen zonder school, verwijzend naar sociale problemen en fysieke gezondheid als redenen voor het opleggen van dergelijke limieten. Wat de meeste van deze studies gemeen hebben, is de overtuiging dat we ons moeten richten op kwaliteit, niet kwantiteit, als het gaat om wat games doen met ons leven.

Alarmerend nieuws dat je moet weten

Hoewel je dacht dat videospellen spelen alleen maar lachen en leuke tijden zijn, is het voor sommigen meer dan alleen een hobby. Helaas zijn er nieuwsberichten en rapporten geweest over gamers en enkele jonge mensen die instortten of naar het ziekenhuis werden gestuurd na een lange tijd te hebben gespeeld op hun spelconsoles. Een geval betrof een 15-jarige jongen, Tyler Rigsby uit Columbus, Ohio. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht na een marathon speelsessie van “Call of Duty: Modern Warfare 3.” Zijn familie bevestigde dat hun zoon minstens vier dagen, mogelijk zelfs vijf, had gespeeld. Zijn tante merkte iets vreemds op aan Tyler, en later zakte hij in elkaar. Met zijn moeder zagen ze dat hij erg bleek werd en zijn lippen blauw werden. In het ziekenhuis werd hij vervolgens behandeld en gediagnosticeerd met ernstige uitdroging. Een ander geval gebeurde in februari 2011, wat leidde tot de dood van een Chinese gamer. Hij sliep nauwelijks of at niet en raakte zo verdiept dat hij drie dagen achter elkaar gamesessies hield.

Chris Stamiforth, 20 jaar oud uit Sheffield, Engeland, stierf aan diepe veneuze trombose (DVT) toen er een bloedstolsel ontstond door gebrek aan beweging. Het bloedstolsel verplaatste zich naar zijn longen, wat een longembolie veroorzaakte. Aan de andere kant vergat een door games geobsedeerde moeder haar kinderen en haar honden te voeden. De Britse vrouw werd berecht en veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar, taakstraf en een internetverbod. In juli 2012 stierf een 18-jarige Taiwanese tiener na een 40 uur durende Diablo gamesessie. Autoriteiten geloven dat de lange periode van zitten en niet bewegen, evenals het niet stoppen voor slaap of voedsel, kan hebben geleid tot bloedstolsels. Dit wordt nog versterkt door de Mayo Clinic.

Ze verklaarden dat uitdroging optreedt wanneer je meer vloeistoffen verliest dan je inneemt. Je lichaam heeft meer vocht nodig om essentiële functies uit te voeren. Ernstige uitdroging kan leiden tot hitte-uitputting of beroerte, aanvallen, shock, nierfalen, zwelling van de hersenen of coma, en zelfs de dood. Meer water drinken is een tegengif voor gamers. Water is een integraal onderdeel van ons leven, des te meer onze gezondheid. Het is dus essentieel om gehydrateerd te blijven, zelfs als je gewoon thuis bent en minimale dingen doet. Hydratatie is het proces van iets water laten opnemen. Het heeft voldoende water om essentiële fysiologische functies te kunnen uitvoeren. Enkele van deze fysiologische functies zijn de vorming van bloedplasma, detoxificatie en warmteafvoer. Zonder water kan je lichaam niet overleven. De onderstaande schaal vertegenwoordigt de urinekleur om je hydratatieniveau te schatten. Het meest duidelijke teken van uitdroging is extreme dorst. Een licht gevoel van dorst is geen teken dat je al uitgedroogd bent.

In plaats daarvan herinnert het je lichaam je eraan water te drinken om je te behoeden voor uitdroging. Symptomen van uitdroging zijn onder meer: – Zelden urineren – Donkere, verkleurde urine (zie de bovenstaande grafiek) – Verminderd zweten – Spierkrampen of spasmen – Hoofdpijn – Duizelig of licht in het hoofd voelen – Slechte huidturgor: als je je huid licht knijpt, moet deze elastisch zijn en snel terugkeren naar zijn normale presentatie. Uitdroging zorgt ervoor dat je huid in een geknepen of verschrompelde toestand blijft na het knijpen of knellen. Met dit alles gezegd zijnde, is gehydrateerd blijven terwijl je in de zone zit tijdens die online wedstrijd een must! Cognitieve prestaties spelen een cruciale rol in videospellen. Het drinken van een voldoende hoeveelheid water verbetert de neurologische functie zoals cognitieve functie en stemming. Uitdroging (>2%) is door tal van studies aangetoond een aanzienlijke invloed te hebben op cognitieve prestaties. Dit omvat waakzaamheid, werkgeheugen, aandacht en motorcoördinatie, die essentieel zijn voor maximale gameprestaties voor langere perioden.

Zoals eerder vermeld, verbetert gehydrateerd blijven ook je stemming. Enkele studies hebben aangetoond dat uitdroging je stemming beïnvloedt, met name hogere gevoelens zoals agressie, boosheid, verwarring, depressie, vermoeidheid en druk. Deze gevoelens worden over het algemeen geassocieerd met spelers die verschoven zijn geraakt, wat aanzienlijk invloed kan hebben op de gameprestaties. Daarom houden gamers de hydratatieniveaus onder controle om kalm te blijven tijdens trainingen en vooral tijdens wedstrijden waar de speler onder grotere stressniveaus wordt geplaatst.

Bron: www.rankedxp.com