WiFi-apparaten zijn een van de belangrijkste doelwitten als het gaat om hackpogingen op bedrijven. In feite gebeurde 72% van de datalekken bij bedrijven als gevolg van onbeveiligde draadloze apparaten, volgens een Britse studie uit 2019. De https://dewifispecialist.nl/ helpt u met uw beveiligde zakelijke wifiverbinding.

Deze schokkende statistiek toont het gebrek aan bewustzijn rond netwerkbeveiliging van bedrijven. Helaas zien veel lokale bedrijven dit over het hoofd en vallen ze ten prooi aan aanvallen door professionele hackers.

Maar het hoeft niet zo te eindigen voor uw bedrijf.

Het begrijpen van de ins en outs van internetbeveiliging is de beste plek om te beginnen, zodat u uw draadloze bedrijfsapparaten kunt beveiligen. Door goed geïnformeerd te raken, kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van een cyberaanval die problemen kan veroorzaken voor uw bedrijf.

Veel kleine bedrijven vallen ten prooi aan datalekken als gevolg van een gebrek aan WiFi-beveiliging.

Netwerkbeveiliging kan u beschermen tegen identiteitsdiefstal, bedrijfs- en klantgegevens veilig houden, en zelfs de levensduur van computersystemen verlengen.

Hackers zijn slim en zullen uw bedrijf bestuderen voordat ze tactieken inzetten om aan te vallen, stelen en bedrijfsgegevens te corrumperen, wat slecht kan zijn voor kleine bedrijfseigenaren.

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om uw WiFi-netwerkbeveiliging te versterken. Inclusief: het toevoegen van versleuteling, firewalls en het uitschakelen van uw bedrijfsinternet buiten kantooruren. Het is tijd om de hackers op afstand te houden!

Waarom is WiFi-netwerkbeveiliging belangrijk voor bedrijven?

Het beschermen van uw bedrijf is essentieel voor de dagelijkse gang van zaken. Enkele voordelen hiervan zijn:

Het beschermt uw bedrijf tegen datalekken — Een datalek is wanneer uw gegevens worden gestolen of gecorrumpeerd en tegen u kunnen worden gebruikt om uw bedrijf schade toe te brengen. Sterke netwerkbeveiliging vermindert dit risico.

Het verkleint de kans dat uw bedrijfsidentiteit wordt gestolen — Als uw WiFi open is, kan iedereen er verbinding mee maken – zelfs als u een klein bedrijf bent. Dit betekent dat iedereen potentieel uw bestanden kan bekijken, uw activiteit kan monitoren en uw wachtwoorden kan stelen. Als bepaalde informatie in verkeerde handen valt, kan iemand uw bedrijf kopiëren of zich voordoen als uw bedrijf – wat slecht zou kunnen aflopen. Een hacker kan creditcards op uw bedrijfsnaam aanvragen en ze maximaal benutten, waardoor u moet bewijzen aan crediteuren dat u het niet was, wat niet altijd gemakkelijk is. Een veilig netwerk voorkomt dit.

Het houdt uw gegevens en die van uw klanten veilig — Informatie zoals verkoopcijfers, klantbankgegevens en thuisadressen moeten veilig worden opgeslagen in uw computersysteem. Een veilig WiFi-netwerk beschermt tegen hackers, cybercriminaliteit en eventuele schadelijke software die tot doel heeft gevoelige informatie te manipuleren.

Het verlengt de levensduur van uw computerapparatuur — WiFi-netwerkbeveiliging beschermt uw fysieke apparatuur tegen schadelijke spyware die uw systemen kan vertragen en gegevens kan corrumperen. Door ervoor te zorgen dat u een veilig netwerk heeft, kunt u op de lange termijn geld besparen.

Hoe krijgen hackers toegang tot bedrijfs-WiFi?

Professionele hackers zijn slim en mogen niet worden onderschat. Ze gebruiken veel verschillende benaderingen om toegang te krijgen tot bedrijfssystemen via WiFi.

Hackaanvallen zijn vaak geautomatiseerd, en geen enkel bedrijf is te klein om te worden getarget. Of u nu een buurtwinkel of een kapper runt; hackers willen nog steeds uw vertrouwelijke informatie stelen en illegaal verkopen aan de hoogste bieder. In sommige gevallen zouden ze u zelfs kunnen chanteren om uw informatie terug te krijgen.

Geavanceerde hackers bestuderen een bedrijf voordat ze aanvallen — Ze letten op patronen binnen een bedrijf en vinden mogelijkheden om hiervan te profiteren. Als uw netwerk niet is beveiligd met een sterk wachtwoord of helemaal geen wachtwoord gebruikt, kan iemand eenvoudig binnenkomen. Hackers zijn op zoek naar de beste en gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot uw informatie.

Professionele hackers kunnen uw bedrijfsidentiteit stelen — Zodra een hacker iets over uw bedrijf weet, kunnen ze u met verschillende activiteiten imiteren. Potentieel zouden ze zelfs een klant of zakenpartner een factuur kunnen sturen waarin ze om betaling vragen – een handeling die schadelijk zou zijn voor zowel uw bedrijf als uw klanten als de ontvanger het betaalde.

Aanvallen kunnen schadelijke programma’s op uw netwerk installeren — Hackers kunnen zich voordoen als uw zakelijke partners, vragen om informatie en u schadelijke materialen via e-mail sturen. Door simpelweg op een onbeveiligde link te klikken, zou schadelijke software naar uw computer kunnen worden gedownload en hackers toegang kunnen krijgen tot al uw bestanden.

Maar er is geen reden tot paniek, door ervoor te zorgen dat u voorzichtig bent met hoe u uw gegevens binnen uw bedrijf beheert en beschermt, kunt u de risico’s van een ongewenste partij die ze in handen krijgt, aanzienlijk verminderen.

Lees meer over hackers en hoe ze een bedreiging vormen voor uw bedrijf met onze handige gids over hoe u kunt zien of uw bedrijf is gehackt.

Wat kan er gebeuren als uw bedrijfs-WiFi wordt gecompromitteerd?

83% van de aanvallen op Britse bedrijven in 2022 waren phishing-scams, volgens een overheidsenquête. Hierbij doet een aanvaller zich voor als iemand anders om uw geld of informatie te krijgen. Helaas worden ongeacht de grootte van uw bedrijf uw dagelijkse activiteiten beïnvloed als uw bedrijf wordt gecompromitteerd.

Hackers kunnen uw bedrijfsidentiteit stelen door computer software te gebruiken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, zoals bedrijfsnummers en klantinformatie zoals nationale verzekeringsnummers, thuisadressen en bankgegevens.

In 2022 had het Rode Kruis (een Britse liefdadigheidsinstelling) meer dan £1,5 miljoen records gestolen, waarbij persoonlijke gegevens werden onthuld en veel gedoe werd veroorzaakt. Aanvallen zoals deze komen steeds vaker voor. In 2022 kreeg 39% van de Britse bedrijven te maken met een cyberaanval, wat het gemiddelde bedrijf £4.200 aan verliezen kostte.

Dat is nog niet alles – voor de meest ernstige datalekken vermeldt de Britse overheidswet Data Protection Act dat u een boete kunt krijgen tot 4% van uw jaarlijkse winst, ongeacht wat voor soort bedrijf u heeft.

Als u te maken krijgt met een datalek, kan dit ook invloed hebben op de geloofwaardigheid van uw bedrijf. Klanten zijn ook onwaarschijnlijk loyaal te blijven als hun gegevens zijn gestolen, wat uw reputatie schaadt en uiteindelijk invloed heeft op de winstgevendheid van uw bedrijf.

Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die u kunt nemen om de kans op een cyberaanval te verminderen en de hackers op afstand te houden.

Hoe u uw bedrijfs-WiFi beveiligt tegen hackers

Wijzig de standaardinstellingen van uw WiFi.

Standaardinstellingen voor WiFi gebruiken vaak generieke aanmeldgegevens die online beschikbaar zijn en worden weergegeven op uw WiFi-box. Dit maakt uw netwerk gemakkelijk hackbaar voor degenen die een computer gebruiken om naar de naam van de fabrikant te zoeken. Hackers kunnen dan toegang krijgen tot uw netwerk, firewalls uitschakelen en de routerinstellingen wijzigen – en zelfs u buitensluiten.

Om dit te voorkomen:

Wijzig de naam of SSID (service set identifier) naar een unieke reeks letters of cijfers en maak een unieke gebruikersnaam en wachtwoord.

Vermijd het gebruik van uw bedrijfsgegevens of enige openbaar beschikbare informatie over uw bedrijf, zoals oprichtingsdatum of aantal werknemers – hackers kunnen deze informatie online vinden.

Gebruik unieke informatie die hackers in de war brengt, waardoor het moeilijker wordt voor hen om toegang te krijgen tot uw netwerk.

Wees voorzichtig met het openbaar weergeven van uw netwerkgegevens op uw terrein en deel deze informatie alleen met uw werknemers.

Gebruik een sterk en veilig wachtwoord

Maak een nieuw, uniek wachtwoord dat verschilt van de standaard geleverd door uw bedrijfs-WiFi-provider of fabrikant.

Zorg ervoor dat het wachtwoord minstens 20 tekens bevat, inclusief cijfers, letters en symbolen in willekeurige volgorde. Vermijd opnieuw het gebruik van openbaar beschikbare informatie die betrekking heeft op uw bedrijf, zoals de naam van uw bedrijf.

Deze stap wordt vaak over het hoofd gezien, maar hoe moeilijker uw wachtwoord is, hoe moeilijker het voor hackers zal zijn om toegang te krijgen tot uw verbinding.

Maak een gastnetwerk apart van uw interne bedrijfsnetwerk

Meestal zal uw bedrijfs-WiFi-apparaat u toestaan om een apart gastnetwerk te creëren. In de apparaatinstellingen kunt u een nieuwe naam (SSID) en uniek wachtwoord maken dat verschilt van uw hoofdinterne WiFi-netwerk. Lees onze gedetailleerde gids over gast-WiFi voor bedrijven voor meer informatie over hoe u een gast-WiFi kunt instellen.

U wilt bezoekers en gasten waarschijnlijk niet uw belangrijkste bedrijfs-WiFi-details geven. Een apart gastnetwerk is een betere optie. Dit komt omdat het niet is verbonden met een van uw bedrijfssystemen, gedeelde mappen en online databases die gevoelige informatie bevatten.

Schakel WiFi-versleuteling in

WiFi-versleuteling is slechts een extra beveiligingslaag, en deze moet worden ingeschakeld in de standaardinstellingen van een WiFi-router.

Versleuteling inschakelen direct na installatie verbetert uw draadloze netwerkbeveiliging vanaf het begin. Dit wordt vaak WPA (WiFi Protected Access) genoemd – het is een standaardversleutingsmethode en beschermt uw WiFi tegen inbraak.

Implementeer een routerfirewall

Een firewall is een type netwerkbeveiliging dat al uw netwerkverkeer bewaakt. Het fungeert als een barrière tussen een privé-internetverbinding en het openbare internet.

Door een firewall te installeren, voorkomt u dat schadelijk netwerkverkeer uw computersystemen binnendringt terwijl u op internet surft, maar het staat nog steeds niet-schadelijke downloads toe, zoals video’s en programma’s die u nodig heeft om uw bedrijf te runnen.

De meeste computersystemen hebben een ingebouwde firewall die kan worden ingeschakeld in uw computerinstellingen. Als u een klein bedrijf bent en Windows-software gebruikt – kan Windows Defender Firewall gemakkelijk worden ingeschakeld in uw systeem- en beveiligingsinstellingen, wat een extra beschermingslaag biedt voor uw bedrijfsinformatie.

Evenzo, als u Apple Mac-computers gebruikt, kunt u uw firewall inschakelen in uw systeemnetwerkinstellingen in uw Apple-menu.

Schakel uw bedrijfs-WiFi uit wanneer deze niet in gebruik is

Als uw bedrijf alleen doordeweeks werkt, kan het gunstig voor u zijn om uw WiFi-systemen volledig uit te schakelen tijdens het weekend. Dit vermindert het aantal dagen waarop uw WiFi aan een aanval kan worden blootgesteld en kan ook het energieverbruik verminderen, als extraatje.

Schakel over naar een WPA3-router

Een WPA3 (WiFi Protected Access 3) is een krachtige versleutelingsmethode die kan worden ingeschakeld in de meeste moderne bedrijfsrouters.

U kunt dit meestal inschakelen in de instellingen van uw router door WPA3 te selecteren. Over het algemeen kunt u dit doen door in te loggen op uw routeraccountinstellingen online. Controleer de website van uw provider voor duidelijke instructies over hoe u dit voor uw apparaat kunt doen.

Als deze instelling niet beschikbaar is, biedt uw router mogelijk dit niveau van versleuteling niet en moet u deze mogelijk upgraden naar een versie die deze technologie biedt.

Het is de moeite waard om te weten dat als uw WiFi-verbinding ‘zwakke beveiliging’ aangeeft, deze mogelijk kwetsbaar is voor hackers. In dit geval is de beste optie om te upgraden naar WPA3 om de beste bescherming voor uw privénetwerk te bieden en de aanvallers buiten te houden.

Schakel externe toegang uit

Heeft u externe werknemers die vanuit huis of buiten uw hoofdlocatie werken en toegang nodig hebben tot uw netwerk? Dit omvat het gebruik ervan voor VoIP of andere cloudcommunicatie.

Als dat niet het geval is, heeft uw bedrijf waarschijnlijk geen externe WiFi-toegang nodig, en dit kan worden uitgeschakeld.

WiFi-routers met externe toegang zijn over het algemeen kwetsbaarder voor hacks. De beste manier om dit te voorkomen, is door uw externe toegang uit te schakelen. Dit biedt niet alleen meer algehele bescherming voor uw WiFi, maar voorkomt ook dat u een doelwit wordt voor hackers buiten kantooruren.

U kunt externe toegang meestal uitschakelen in de instellingen van uw router.

Als u vanuit huis werkt of externe werknemers heeft – dan is deze optie niet geschikt voor uw bedrijf.

Zorg ervoor dat de software van uw router up-to-date is

Net als uw smartphone en alles wat met technologie te maken heeft, moet een router up-to-date worden gehouden om hem goed te laten werken.

De meeste WiFi-routers doen dit niet automatisch, dus u moet dit handmatig doen.

Elke fabrikant doet dit anders, dus u wilt de richtlijnen van de routerfabrikant controleren over hoe u deze kunt downloaden en bijwerken.

Wanneer u uw software bijwerkt, moet dit ook uw beveiligingsbescherming upgraden. Hackers vinden altijd manieren om door beveiliging heen te breken, dus het regelmatig bijwerken van uw software houdt uw verbinding veilig en verkleint de kans dat iemand ongewenst binnenkomt.

Als u niet zeker weet hoe uw bedrijfsrouter werkt, kan onze handige gids u helpen om u in de goede richting te wijzen.

Zorg ervoor dat uw router fysiek veilig is

Heeft u er ooit over nagedacht dat waar u uw WiFi-router bewaart uw netwerkbeveiliging zou kunnen verzwakken? Als iemand toegang heeft tot de fysieke router, kan deze worden gemanipuleerd.

Door uw WiFi-router op een veilige, toegewijde plaats en uit het zicht te bewaren, helpt u deze te beschermen. Plaats het in een beveiligde ruimte op uw terrein, bijvoorbeeld een personeelskamer met een vergrendelde deur. Plaats het hoog op een plank om het uit het zicht te houden.

Uit het zicht betekent uit het hoofd voor potentiële hackers en mogelijk minder inbraken op uw terrein.

Overweeg een upgrade naar een VPN-verbinding.

Zelfs als u een kleine bedrijfseigenaar bent, is een VPN een geweldige optie als u uw internetbeveiliging wilt verbeteren. Als u door het land of zelfs in het buitenland werkt, biedt een VPN een veilig netwerk, zodat u gevoelige informatie onderweg kunt verzenden en veilig toegang hebt tot uw bestanden. Ontdek hoe u een bedrijfs-VPN instelt met onze handige gids.

Als u ondersteuning nodig heeft, huur dan een IT-professional in

Het begrijpen van netwerkbeveiliging kan ingewikkeld lijken. Gelukkig zijn er specialisten die het allemaal voor u kunnen regelen. U kunt overwegen een interne IT-professional in te huren naarmate uw bedrijf groeit, zodat u uw systemen kunt beschermen naarmate u groeit. Een IT-expert kan de beveiligingsmaatregelen afhandelen, zodat u normaal kunt doorgaan met zaken doen en ontspannen kunt zijn terwijl u zich concentreert op andere zaken binnen uw bedrijf.

Als u een online bedrijf heeft met een website, moet u ook controleren of deze beveiligd is – vooral als deze klantgegevens opslaat.

Normaal gesproken moet een SSL-certificaat (een websitebeveiligingscertificaat) elk jaar worden bijgewerkt, anders vormt het een bedreiging voor hackers. Uw website-hostingbedrijf moet dit voor u kunnen controleren en onderhouden.

Hoe Bionic uw bedrijf kan ondersteunen

Het regelmatig vernieuwen van uw kennis over de nieuwste methoden van internetnetwerkbeveiliging zal ervoor zorgen dat uw bedrijfsgegevens veilig en beveiligd blijven. Als u wat meer ondersteuning nodig heeft bij internetconnectiviteit of andere connectiviteitsgerelateerde zaken, bekijk dan onze connectiviteitsgidsen voor meer informatie of neem vandaag nog contact met ons op.

Heeft u een bijgewerkte router nodig om uw WiFi-beveiliging te verbeteren? Onze verbindingsspecialisten staan voor u klaar. Met Bionic krijgt u een complete internetervaring en gegarandeerde, betrouwbare connectiviteit die geschikt is voor uw bedrijf, ongeacht de grootte.

Als u geïnteresseerd bent in het verbeteren van uw internetbeveiliging, neem dan vandaag nog contact op met een van onze specialisten.

Ons team staat klaar om u te helpen uw bedrijf op het goede spoor te krijgen met onze snelle en betrouwbare internetverbindingen.

Bron: De Wifi Specialist